Ansættelses og arbejdsret

 

 

Graviditet og barsel

Er du gravid, gælder særlige forhold for din ansættelse. Som gravid medarbejder er du nemlig omfattet af en række beskyttelsesregler, der falder under loven om ligestilling. Du har fx ret til at gå til konsultation hos din læge og jordmoder i arbejdstiden, uden at det bliver trukket af din løn.


Du skal underrette din arbejdsgiver om din graviditet senest tre måneder før, du forventer at føde. Du skal også orientere din arbejdsgiver om, hvorvidt du ønsker at benytte retten til orlov før fødslen.

Hvis du bliver syg under graviditeten, har du ret til at få udbetalt din normale løn frem til det tidspunkt, hvor din barselsorlov begynder.

Løn under barselsorlov
Som kommende forælder har du ret til barselsorlov ved graviditet, fødsel og adoption. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af din jobsituation.

Du og din partner kan altid som minimum tilsammen få orlov på dagpenge i 52 uger ved graviditet og barsel. De 52 uger er summen af orlov både før og efter fødslen for begge forældre.

Er du funktionær, har du krav på halv løn fra fire uger før forventet fødsel til 14 uger efter fødslen. Måske har du forhandlet dig til fuld løn under hele din barsel, ligesom du kan være omfattet af en overenskomst, der sikrer dig fuld løn i en periode.

Jeg kan hjælpe dig, hvis du skal forhandle dine barselsvilkår på plads med din chef.

Opsigelse under barselsorlov 
Hvis du bliver opsagt på grund af graviditet eller barsel, har du krav på godtgørelse efter ligebehandlingsloven. Godtgørelsen vil normalt udgøre 6-12 måneders løn.

Arbejdsgiveren skal bevise, at graviditeten ikke har haft indflydelse på fyringen. Denne bevisbyrde er i praksis meget svær at løfte.

Ændringer i arbejdsforhold under barsel
Du har som udgangspunkt krav på at vende tilbage til det samme job, som du havde, inden du gik på barsel.

Ledelsesretten giver dog din arbejdsgiver ret til at ændre på dine arbejdsforhold. Det betyder, at du ikke har krav på at vende tilbage til præcis de samme opgaver eller den samme stilling som før.

Sker der væsentlige ændringer i dit ansættelsesforhold, mens du er på barsel, har du ifølge funktionærlovens bestemmelser krav på at blive varslet med det antal måneder, som din anciennitet kræver. 

Ofte stillede spørgsmål

Fik du ikke svar på dit spørgsmål?

Jeg yder personlig rådgivning i øjenhøjde

Vil du ringes op?

Giv mig besked om hvornår du har til til at tale. Så ringer jeg op til dig.

 

Udfyld nedenstående formular med dit spørgsmål, ganske gratis og uforpligtende.

Jeg læst og accepterer Juritas´s persondatapolitik*